Jastrebarsko

Popularno zvano Jaska, leži uz autocestu Zagreb-Karlovac, na regionalnoj cestovnoj prometnici i uz željezničku prugu. Od Zagreba udaljeno 36 km, Jastrebarsko i njegova okolica s dugom tradicijom u turizmu omiljeno su izletište Zagrepčana, a privlače prekrasnim krajolicima, vinorodnim brežuljcima, prirodnim rezervatima i brojnim kulturno-povijesnim spomenicima. U okolici Jastrebarskoga nekoliko je atraktivnih izletničkih destinacija: Plešivička vinska cesta, ornitološki rezervat Crna Mlaka i najviši vrh Samoborske gore - Japetić (879 m).
Prvi se puta Jastrebarsko spominje 1249. godine. U 15. stoljeću ban Matija Gereb gradi kaštel s gradskim vratima, koji oko 1520. godine, dogradnjom za vrijeme kralja Ivanuša, dobiva svoj sadašnji izgled. Dvorac je do 1922. godine bio u posjedu grofova Erdödy. Uz njega se prostire stari gradski park, koji je proglašen hortikulturnim spomenikom.
Najpoznatija i najposjećenija manifestacija su Jaskanske vinske svečanosti u rujnu,
održava se od 1992. godine, a promovira vina i vinare ovoga kraja. Tradicionalno je i mjesto predstavljanja kandidatkinja za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije.

Info: TZG Jastrebarskoga
Vladka Mačeka 1, Jastrebarsko
tel./fax 01/6272 940
www.tzgj.hr, info@tzgj.hr