O Zagrebačkoj županiji

Zagrebačka županija

 

Zagrebačka županija, popularno zvana i 'zagrebački zeleni prsten', smještena je u središnjem dijelu sjeverozapadne Hrvatske. Površinom je šesta, a naseljenošću druga po veličini hrvatska županija. Danas je jedna od gospodarski najbrže rastućih domaćih regija, a zbog svoje bogate povijesti, tradicije, kulture, očuvane prirode, gastronomske ponude i prekrasnih živopisnih krajolika posebno je atraktivna izletnička turistička destinacija. Čineći prsten oko hrvatske metropole, županija je uspjela spojiti suvremeni urbanizam i očuvati tradicionalne narodne običaje i vrijednosti.

Zagrebačka županija područje je izuzetno velikog bogatstva baštine i prirodnih ljepota (velik broj zaštićenih prirodnih područja, dva parka prirode: Medvednica i Žumberak - Samoborsko gorje, te jedinstveni posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka). Šume i gore isprepletene su brojnim planinarskim, pješačkim i biciklističkim stazama. Tu je i obnovljeni rudnik Sv. Barbara u Rudama  s rudarsko-botaničkom poučnom stazom, te Grgosova špilja (zaštićeni geomorfološki spomenik prirode) u selu Otruševec.
Planinarima, rekreativcima i zaljubljenicima u prirodu željnima okrijepe svoju ponudu nude brojni ugostiteljski objekti i dobro opremljeni planinarski domovi.
Vikend izletnici pronaći će svoja odredišta u nekom od preko 40 izletišta i obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava, te tri vinske ceste - Plešivičkoj, Zelinskoj i Samoborskoj. Uz vina Purtugizec Plešivicu i Kraljevinu Zelinu, robne marke Zagrebačke županije, na vinskim cestama mogu se kušati i brojne druge vinske sorte (chardonay, sivi pinot, rajnski rizling, crni pinot, frankovka).
Za ljubitelje sira tu su i Ceste sira zagrebačke regije koje uključuju 12 mini sirana s područja županije i grada Zagreba.

Ovo je kraj izuzetno bogate kulturno-povijesne baštine. U stoljećima stvaranja ostali su brojni spomenici koji podsjećaju na njegovu bogatu prošlost: dvorci, gradine, kurije, bogata drvena sakralna baština i dr. Mnoge priče i legende tog razdoblja i danas privlače posjetitelje.
Zaljubljenike u drveno graditeljstvo zasigurno će privući 'drvene turopoljske ljepotice', jedinstveni primjerci sakralne gradnje, od kojih se ponajviše ističe kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki, te lijepi primjer autohtone svjetovne arhitekture, kurija Modić-Bedeković.
Vrijedni su arheološki nalazi u Ščitarjevu, nedaleko od Velike Gorice, gdje se od 1. st. nalazila Andautonija, sjedište ilirskog plemena Andautonijaca i rimski municipij Gornje Panonije.
Bajkovite krajolike, naročito zapadnog dijela županije, krasi niz dvoraca koji ponosno stoje kao podsjetnici na slavne dane povijesti. Tu su i Novi dvori Jelačićevi koji su jedinstveni primjer do danas očuvanog cjelovitog vlastelinsko-gospodarskog kompleksa. Niz je i sakralnih građevina na području Zagrebačke županije, a posebna znamenitost je i spomen-soba blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću.

Kulturna ponuda Zagrebačke županije raznolika je i bogata. Brojne su manifestacije i događanja koja se organiziraju tijekom godine, njih gotovo tristo, a koja privlače turiste iz okolice, ali i iz susjednih zemalja (od Samoborskog fašnika, Turopoljskog Jurjeva, Dana Jelačića, Međunarodnog viteškog turnira Vitezova Zelingradskih, do Bučijade, manifestacije, „Kaj su jeli naši stari“, Dani vina, Dugoselskih jesni i niz drugih).
Uz iznimnu gastro-eno, kulturnu i sportsko-rekreativnu turističku ponudu, Zagrebačka županija idealno je odredište za svačiji ukus.

 

--------------------------------------------

 

Osnovne informacije

Površina: 3078 km2 (1,188 sq mi)

Stanovništvo (2011.): 317642

Gustoća naseljenosti: 100/km2

Gradovi: 9

Općine: 25

www.zagrebacka-zupanija.hr 

www.visitzagrebcounty.hr


 

Gradovi

Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko,

Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina,

Velika Gorica, Vrbovec, Zaprešić

 

Općine

Bedenica, Bistra, Brckovljani, Brdovec, Dubrava,

Dubravica, Farkaševac, Gradec, Jakovlje,

Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Krašić,

Kravarsko, Križ, Luka, Marija Gorica, Orle,

Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušća, Rakovec,

Rugvica, Stupnik, Žumberak