Kapela Sv. Barbare

Ulica Svete Barbare 38
10408 Velika Mlaka

Sažetak

Adresa:
Ulica Svete Barbare 38
10408 Velika Mlaka
Udaljenost od vas:
Prikaži udaljenost
Kategorija:
Znamenitosti
Ocjena:

Opis

Njezina gradnja započeta je 1642. godine, a nakon brojnih dogradnji tijekom stoljeća konačan oblik dobiva 1912. godine prigradnjom pristašeka ispred južnog ulaza. Građena je od tesanih hrastovih planjki vezanih nemškim vuglima. Pokrov je od šindre.

 U unutrašnjosti sve je oslikano, i tabulat i zidovi obloženi daskama. Uz očito barokom inspiriranih girlandi, buketa, vitica i slične ornamentike, na zidovima su prikazane i scene iz životopisa sv. Barbare i interesantan prikaz sv. Kümmernisse, bradate svetice na križu, vrlo rijedak u Hrvatskoj. Oslikana unutrašnjost djelo je nepoznatih domaćih slikara i prezentira izraz narodne umjetnosti inspirirane barokom. 

Glavni oltar sv. Barbare potječe iz 17. stoljeća. Oltar je prijelaz iz ranijih srednjovjekovnih i renesansnih krilnih oltara prema trodijelnoj podjeli arhitektonski koncipiranoga retabla uobičajenog u baroku. Ima po dva krila na svakoj strani, od kojih su prednji pokretni. Kada se krila zatvore, prikazuju prizore iz Muke Kristove, a kada su otvorena, u sredini imamo oltarnu palu s prikazom sv. Barbare, a sa strana prizore iz njezina života. 

Crkva i njena unutrašnjost reprezentativni su primjerak turopoljske pučke graditeljske i slikarske baštine.

Info: Župni ured, tel. 01/6234 761, zupnik@barka.com.hr

 

Karta

Pronađi rutu prema lokaciji
Otvori navigaciju

Ocjena

Ukupna ocjena

Video prezentacijaGalerija