Dvorac Oršić i Kapela sv. Josipa

Bolnička ulica 21
10298 Gornja Bistra

Sažetak

Adresa:
Bolnička ulica 21
10298 Gornja Bistra
Udaljenost od vas:
Prikaži udaljenost
Kategorija:
Znamenitosti
Ocjena:

Opis

Dvorac je dao sagraditi podmaršal grof Krsto II. Oršić u razdoblju od 1770. do 1775. godine. To je kasnobarokna građevina tlocrtne U osnove. Na katu je palas (salon),  središnja ovalna dvorana s mitološkim fresko oslikom na svodu. Uz dvorišna pročelja proteže se hodnik presvođen češkim kapama iz kojega se ulazi u prostorije dvorca. Prostorije prizemlja uglavnom su presvođene bačvastim svodovima, dok su na katu koritasti svodovi. Dvorska kapela Sv. Josipa, smještena u dnu istočnoga krila, pravokutnoga je tlocrta te zaprema visinu obiju etaža, a zaključena je češkim svodom. Sačuvan je vrlo kvalitetan kasnobarokni inventar: glavni i dva bočna niska oltara tipa tabernakul. Polja iza oltara su oslikana. Dvorac je otmjen i vjerojatno najreprezentativniji primjer barokne profane arhitekture u Hrvatskom zagorju.

Ostaci lijepog perivoja oko dvorca s polovice 18. ili početka 19. stoljeća vidljivi su i danas. U 19. stoljeću vlasnik mu je bio francuski grof Carion koji se neuspješno bavio eksploatacijom ruda s obronaka Medvednice. Danas je u dvorcu bolnica za kronične bolesti dječje dobi.

Kapela sv. Josipa

Nalazi se u sklopu dvorca Oršić. Sačuvan je vrlo kvalitetan rokoko inventar: glavni i dva bočna niska oltara tipa tabernakul, emporij i orgulje, te ulazna vrata. Polja iza oltara oslikana su oltarnom arhitekturom i figuralikom. U dvorskoj kapeli iz 18. st. do danas se sačuvao pozitiv orgulja koji ima 5 registara mehaničkog sustava na probod te u cijelosti predstavlja pravi Gesamtkunst-werk kvalitetnog instrumenta i majstorski rezbarenog rokoko kućišta. Izradio ga je Antun Scholz oko 1780. Instrument je izvan upotrebe.

Karta

Pronađi rutu prema lokaciji
Otvori navigaciju

Ocjena

Ukupna ocjena

Video prezentacijaGalerija