Župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije

Gorički trg 2
10299 Marija Gorica

Sažetak

Adresa:
Gorički trg 2
10299 Marija Gorica
Udaljenost od vas:
Prikaži udaljenost
Kategorija:
Znamenitosti
Ocjena:

Opis

Bosanski franjevci su ovamo doveli narod koji je bježao pred Turcima. Stjepan Zylagi, gospodar Susedgrada, dao je za fratre sagraditi samostan za crkvu posvećenu sv. Petru 1517. godine. Od nje malo je što ostalo jer je crkva od 1753. godine znatno proširena, potpuno preoblikovana i barokizirana. Crkvu je gradio zagrebački majstor Matija Leonhart. Nova crkva posvećena je Pohodu Blažene Djevice Marije. Nakon ukinuća franjevačkog reda 1789. godine samostan se ruši. Na njegovom mjestu izgrađen je 1843. godine župni dvor prema planu graditelja Angela Chiccoa u klasicističkom slogu. Danas je crkva velika jednobrodna građevina sa zvonikom uz glavno pročelje. Vrlo je vrijedan gotovo u cijelosti sačuvani namještaj i oprema crkve. Ističu se  gotički kip Bogorodice s djetetom na mramornom baroknom glavnom oltaru koji su franjevci donijeli iz Bosne, vrlo vrijedna četiri drvena bočna kasnobarokna oltara i drvena kasnobarokna propovjedaonica. Posebno ističemo sjajne barokne ispovjedaonice kakve su rijetko gdje sačuvane.

Orgulje s 14 registara, dva manuala i pedalom mehaničkog sustava potpisano su djelo I. J. Eisla iz 1759. Originalno su očuvane u svim svojim dijelovima i rijedak su primjer umjetnički i povijesno vrijednog instrumenta u sjevernoj Hrvatskoj, a u upotrebi su i danas. Smještene su u kolosalnom kućištu, još originalno bojanom, izuzetnih likovnih vrijednosti te, uz primjere iz Lepoglave i Čazme, znače najviše domete našeg orguljarstva 18. st.

Na začelnom zidu iza glavnog oltara je prije koje desetljeće otkrivena velika barokna fresko slikarija koja funkcionira kao retabl glavnog oltara. Ikonografska tema je Pohod Marije Elizabeti. Radi se o pokušaju tipično baroknoga iluzionističkog slikarstva. Na zidu se slikarskim sredstvima stvara iluzija da se radi o velikoj i razigranoj arhitekturi. Da bi se to moglo, mora se savršeno vladati perspektivom i kraćenjima što našem anonimnom majstoru, za kojeg se pretpostavlja da bi mogao biti neki od fratara, nije bilo u potpunosti dano. Zbog toga freska nije izgubila na značaju, čak joj ovo nesavršenstvo daje neku spontanost i dražest. Zabavno je tražiti gdje je i kako naš fratar u perspektivi malo pogriješio.

 

 

Karta

Pronađi rutu prema lokaciji
Otvori navigaciju

Ocjena

Ukupna ocjena

Galerija