Crkva Majke Božje Dolske

Dol 2
10454 Krašić

Sažetak

Adresa:
Dol 2
10454 Krašić
Udaljenost od vas:
Prikaži udaljenost
Kategorija:
Znamenitosti
Ocjena:

Opis

Proštenjarska crkva, iznad naselja na ravnini usječenoj u strminu brijega, građena je od 1740. do 1767. godine na mjestu starije kapele. To je jednobrodna građevina s tri bočne kapele uz sjeverni zid. Na pročelju je masivan oktogonalni zvonik, koji je očito građen po uzoru na onaj u Pribiću. Unutrašnjost je svođena bačvastim svodovima.

Posebno je vrijedno gotovo u potpunosti sačuvano kasnobarokno uređenje interijera.

Monumentalni glavni oltar je jedan od najreprezentativnijih primjera oltaristike druge polovice 18. stoljeća. Nastao je u neznanoj radionici, vjerojatno putujućeg majstora, 1753. godine. Na njemu je stariji kip Bogorodice s Djetetom, središte kulta. U bočnim kapelama su u 18. stoljeću na zidovima naslikani iluzionistički retabli. Interesantni su i drveni pozlaćeni svijećnjaci. Oltarne pale su iz 19. stoljeća i rad su slovenskog slikara G. Tavčera. Propovjedaonica je, kao i oltari, kasnobarokna.  

Crkva je iznutra oslikana vedrom rokoko ornamentikom i scenama iz Marijinog života. Posebnu draž ovih fresaka daju prizori iz života sv. Izidora i sv. Notburge koji su prikazani u nošnjama. 

Karta

Pronađi rutu prema lokaciji
Otvori navigaciju

Ocjena

Ukupna ocjena

Galerija