Franjevački samostan s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije

Ulica bana Tome Erdodija-Bakača 53
10450 Jaska

Sažetak

Adresa:
Ulica bana Tome Erdodija-Bakača 53
10450 Jaska
Udaljenost od vas:
Prikaži udaljenost
Kategorija:
Znamenitosti
Ocjena:

Opis

Nalazi se na rubu grada. Prvo su ovdje bili dominikanci koji 1575. godine napuštaju samostan. Ban Toma Erdődy 1602. godine poziva bosanske franjevce i time ispunjava vlastiti zavjet nakon slavne pobjedničke bitke protiv Turaka 1593. godine. Današnji sklop građen je u 16. stoljeću, a krajem 17. stoljeća započinju radovi na proširenju i pregradnjama koji traju do sredine 18. stoljeća. Crkva je u cijelosti završena 1747. godine. Jednobrodna je građevina s ulaznim trijemom. Zvonik je prislonjen uz pročelje. Uz sjeverni zid lađe je kapela oktogonalnog tlocrta. Crkva je značajan primjer ranobarokne dvoranske građevine koja zajedno sa samostanom čini skladnu baroknu cjelinu. Od stare gotičke dominikanske crkve ostali su samo tragovi u ziđu crkve.

Oprema crkve je kasnobarokna iz 18. stoljeća. Glavni mramorni oltar je djelo talijanskoga majstora Giovannia Rosse iz 1733. godine. Oltarna pala Uznesenja Marijina djelo je Valentina Metzingera, baroknog slikara ljubljanskog kruga. Bočni oltari i propovjedaonica također su iz sredine 18. stoljeća, dok su oltar sv. Valentina i Bičevanja Krista s početka 20. stoljeća.

Franjevci napuštaju samostan 1982. godine i dolaze cisterciti. U njihovo vrijeme neke su umjetnine i mnoge knjige odnesene iz Jastrebarskoga. Franjevci su se ponovno vratili 2008. godine i sada nastoje u samostan vratiti sve vrijedne kipove, slike i knjige koje mu pripadaju. Crkva i samostan, u svojoj vrsti, spadaju među najvrjednija kulturna dobra u Hrvatskoj.
Info: tel. 01/6282 110

Karta

Pronađi rutu prema lokaciji
Otvori navigaciju

Ocjena

Ukupna ocjena

Galerija