Crkva Sveta tri kralja

Komin 15
10383 Komin

Sažetak

Adresa:
Komin 15
10383 Komin
Udaljenost od vas:
Prikaži udaljenost
Kategorija:
Znamenitosti
Ocjena:

Opis

Proštenjarska (hodočasnička), barokna, jednobrodna, nadsvođena crkva s cinktorom. Zvonik je na glavnom pročelju. Prva crkva izgrađena je 1669. godine, a posvetio ju je biskup Martin Borković. Današnji oblik dobiva 1726. godine. Cinktor, osim što ima uobičajen niz arkada okrenutih dvorištu, ima trijem i na vanjskoj strani zida, što je jedini takav slučaj u nas. Cijela unutrašnjost je prekrivena freskama koje prikazuju scene vezane uz Kristovo rođenje, darove Duha Svetoga, te uz život sv. Elizabete Ugarske. Zajedno sa štukaturom, tu je mnoštvo likova i obilje vedrih ornamenata i cvijeća. Freske su vjerojatno djelo Antun Archera.

Veliki i raskošni, barokni, drveni, arhitektonski koncipirani, polikromirani, dijelom pozlaćeni i posrebreni glavni oltar Sveta tri kralja ima retabl na dva kata s mnoštvom kipova i svetaca, a u sredini je oltarna pala koja prikazuje scenu Poklonstvo kraljeva. I bočni oltari, kao i propovjedaonica na čijem se baldahinu, ne slučajno, nalazi prikaz Poklonstva kraljeva, vrijedne su radnje kasnoga baroka.

Arhitektura, oltari, oslik i stucco-dekoracija tvore izuzetno vrijednu baroknu cjelinu. Među najvrjednijima su u sjevernoj Hrvatskoj.

Crkvi je 1710. godine sa sjeverne strane dograđena kapela Sv. tri kralja. Tu je i mali oltar s reljefom koji prikazuje seljaka koji kleči i moli sklopljenih ruku i vrč ispunjen novcem. Upisana je 1710. godina i inicijali. Radi se o seljaku Bolti Prevareku. Postoje dvije verzije događaja zbog kojeg je podignuta crkva. Jedna je da je seljak Prevarek orao njivu i zapeo u nešto tvrdo, pa su se volovi preplašili, otrgli od pluga i pobjegli. Iznenađen i preplašen kleknuo je i zavjetovao se Bogu da će, ako se volovima ništa ne dogodi, sagraditi na mjestu gdje je plug zapeo crkvu. Plug je zapeo za vrč s rimskim novcem. Druga glasi: Bolte je išel z biki na breg. Su se poplašili. On se zavetoval Svetim Trima Kraljima da im bu podigel kapelicu ak ga izbave. Biki su se zastavili na mestu gdi je ta kapelica!


Info: Župni ured, tel. 042/616 225, 098/374 233, rkt@zupa-bisag.com

Karta

Pronađi rutu prema lokaciji
Otvori navigaciju

Ocjena

Ukupna ocjena