Crkva sv. Petra

Novo Mjesto 3A
10380 Novo Mjesto

Sažetak

Adresa:
Novo Mjesto 3A
10380 Novo Mjesto
Udaljenost od vas:
Prikaži udaljenost
Kategorija:
Znamenitosti
Ocjena:

Opis

Mala crkva ima dug i zamršen razvoj. Izvorno je bila kasnoromanička građevina iz 13. stoljeća, koja je u razdoblju gotike pregrađena, da bi potom bila barokizirana u 17. stoljeću i na kraju obnovljena 1913. godine. To je jednobrodna crkva sa zvonikom nad zapadnim pročeljem. Nad brodom je drveni strop, a nad svetištem gotički križno-rebrasti svod. 

Osim očuvanosti izvornoga srednjovjekovnog arhitektonskog sloja, veliku vrijednost predstavljaju freske u unutrašnjosti. One su iz nekoliko povijesnih razdoblja. Najstariji sloj je iz 14. stoljeća, slijedi sloj s kraja 14. i početka 15. stoljeća i na kraju je treći slikani sloj, vjerojatno s kraja 15. stoljeća. Ikonografski su posebno interesantne freske na zidu trijumfalnog luka na kojemu je prikazano Jeseovo stablo, biblijski prikaz Kristova rodoslovlja. Dobro očuvane zidne slike, izvorno u cijelosti oslikane unutrašnjosti, najveća su vrijednost crkve.

Vrijedan je i oltar Majke Božje, djelo nepoznatog autora iz oko 1650./1660. godine. Crkva se ubraja u najznačajnije srednjovjekovne sakralne građevine sjeverozapadne Hrvatske.

Info: Župni ured, tel. 01/2060 878

Karta

Pronađi rutu prema lokaciji
Otvori navigaciju

Ocjena

Ukupna ocjena

Galerija