Samobor

Grad duge i bogate izletničke i turističke tradicije, od Zagreba je udaljen svega 20 km. Smješten na obroncima Samoborskoga gorja, grad barokne arhitekture najpopularnije je izletište Zagrepčana koji ovamo dolaze da bi uživali u njegovom šarmu, prirodnim ljepotama, muzejima, restoranima, gostionicama i izletištima. Od 1809. do 1813. godine sjedište je kantona Napoleonovih Ilirskih pokrajina, pa iz toga doba potječu stari recepti po kojima se i danas rade čuveni samoborski specijaliteti muštarda i bermet. Od specijaliteta nikako ne treba propustiti kušati poznate samoborske kremšnite.
Duga povijest, bogato kulturno naslijeđe i atraktivna okolica osiguravaju Samoboru značajno mjesto u svekolikoj hrvatskoj turističkoj ponudi. Turizam se ovdje počeo razvijati početkom 19. stoljeća, a godine 1886. osniva se „Društvo za poljepšavanje Samobora”, preteča turističkog društva.
Raznoliku turističku ponudu Samobora obogaćuju i brojne tradicionalne priredbe. Najpoznatiji je svakako Samoborski fašnik, s tradicijom dužom od 170 godina, zasigurno jedan od najatraktivnijih i najvećih u ovom dijelu Hrvatske.

Info: TZG Samobora
Trg kralja Tomislava 5, Samobor
tel. 01/3360 044, fax 3360 050
www.tz-samobor.hr, info@tz-samobor.hr