Sveti Ivan Zelina

Slikoviti grad smješten uz dolinu rijeke Lonje, 37 km sjeveroistočno od Zagreba, staro je kulturno i gospodarsko središte Hrvatskog prigorja. Danas je na glasu zbog svojih vina te atraktivne vinske ceste koja prolazi vinorodnim naseljima. Zbog svoje konstantne naseljenosti još od brončanog doba, područje je bogato spomenicima kulturne baštine. Tako se sjeverozapadno od Zeline nalaze ruševine burga Zelingrada. Sagrađen je u godinama nakon provale Tatara, a prvi puta se spominje u ispravi iz 1295. godine.
Na zelinskom području raznovrsne su mogućnosti i za sport i rekreaciju. Rekreativcima su na raspolaganju planinarske staze po prelijepoj Zelinskoj gori, po istočnim obroncima Zagrebačke gore, kao i biciklističke staze. Planinarske staze i putevi dobro su označeni, sve do planinarskog doma na Kladeščici (visina 460 metara).
Glavna manifestacija, Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih, odvija se u svibnju, a obilježava jednu od najznačajnijih pobjeda Hrvata nad turskim osvajačima koja se odigrala 19. kolovoza 1557. na ravnici uz rijeku Lonju, podno Sv. Helene.

Info: TZG Svetog Ivana Zeline
Trg A. Starčevića 13, Sveti Ivan Zelina
tel. 01/2061 808
www.tz-zelina.hr, tzg@zelina.hr