Velika Gorica


Velika Gorica smještena je na brežuljkastom dijelu Vukomeričkih gorica i nizinskom dijelu Turopolja, svega 16 km od Zagreba, s kojim je povezana brzom prometnicom, a u neposrednoj blizini, u naselju Pleso, nalazi se i Zračna luka Zagreb.
Kraj je bogat kulturno-povijesnim znamenitostima, od prapovijesti do našega doba, sakralnim i etnološkim spomenicima: drvene kapelice i plemićke kurije, arheološko nalazište Andautonia (Ščitarjevo), Stari grad Lukavec, a tu je i vrijedna zbirka umjetnina koja se čuva u Muzeju Turopolja.
Drvena kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki najatraktivniji je i najreprezentativniji primjer drvene sakralne arhitekture u nas. Podignuta je 1642. godine, a pregrađivana je u nekoliko navrata. U Donjoj Lomnici pažnju plijeni drvena jednokatna kurija Modić-Bedekovića iz 1806. godine.
Cijelo goričko područje obiluje kvalitetnom gastronomskom ponudom u brojnim restoranima te izletištima u okolici grada. Sportaši i rekreativci mogu uživati u kupanju, skijanju na vodi i ostalim aktivnostima na jezeru Čiče, nedaleko od Velike Gorice. Lovcima i ribolovcima bit će zanimljiva i šira okolica s Turopoljskim lugom.

U Velikoj Gorici tijekom godine organizira se niz priredbi. Najstariji i najpoznatiji je Turopoljski fašnik, zatim su tu Turopoljsko Jurjevo, Legendfest Lukavec, Gastro Turopolja i brojne druge.

Info: TZG Velike Gorice
Kurilovečka 2, Velika Gorica
tel./fax 01/6222 378, tel. 6221 666
www.tzvg.hr, tzvg@tzvg.hr