Zaprešić

Grad Zaprešić udaljen je 17 km zapadno od Zagreba, na regionalnim prometnicama uz željezničke pruge Zagreb-Ljubljana i Zagreb-Varaždin. Zaprešić i njegova okolica nude niz zanimljivih turističkih sadržaja. Najzanimljiviji su zasigurno Novi dvori Jelačićevi, jedna od najbolje sačuvanih feudalnih gospodarskih cjelina u Hrvatskoj, na površini od 20,5 ha, koju čine vršilnica, kuružarnik, spremište plodina (danas Muzej M. Skurjenija), dvorac, kapela sv. Josipa i obiteljska grobnica.
U okolici Zaprešića je i pet dvoraca (Lužnica  Januševec, Laduč, Gornja Bistra, Jakovlje), brojne crkve, kapele, te rezervati životinjskog i biljnog svijeta.
Južno od središta grada, prema Savi, nalazi se jezero Zajarki sa sportskim ribnjakom, koji uz rijeku Krapinu čini raj za ribiče. Planinarima je dostupan Park prirode Medvednica, a skijašima staza na Sljemenu. Sve to, uz
dobru gastronomsku ponudu i tradicionalne manifestacije (Dani Jelačića u svibnju i listopadu, Žetvene svečanosti, Advent u zaprešićkom kraju …) čini dobar razlog za posjet ovome kraju.

Info: TZG Zaprešića
Trg žrtava fašizma 9, Zaprešić
tel. 3311 611, tel./fax 01/3310 309
www.zapresic.hr, tz-zapresic@zg.t-com.hr