Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Ulica Sv. Marije 4
10312 Kloštar Ivanić

Sažetak

Adresa:
Ulica Sv. Marije 4
10312 Kloštar Ivanić
Udaljenost od vas:
Prikaži udaljenost
Kategorija:
Znamenitosti
Ocjena:

Opis

Prvi put se spominje u 13. stoljeću u sklopu ženskog samostana. Uništena je za tatarskih provala. Potom je izgrađena gotička građevina koja je temeljito barokizirana 1759. godine. Danas je to prostrana jednobrodna barokna crkva s bočnim kapelama. Prostor broda svođen je češkim kapama, a svetište, kapele, prostor pod pjevalištem i predvorje križnim svodom. Uz tijelo crkve je prislonjen zvonik. Ispod površine poda nalazi se kripta. Crkva ima izrazito vrijedan, bogat i raznovrsan inventar nastao od 17. do 19. stoljeća. Treba istaknuti vrijedne oltare Žalosne Blažene Djevice Marije, rad Franje Risnera iz 1751. godine, i oltar Trpećeg Isusa iz 1760-ih godina. Posebno je značajan Božji grob iz 1690-ih godina koji je jedan od najkvalitetnijih primjera, rijetko očuvane, barokne scenografije za Božji grob u Hrvatskoj, a vrijedna je i kamena skulptura Bogorodice sućutne (pieta) kojoj se sa sigurnošću ne može utvrditi vrijeme nastanka.

Orgulje su mehaničkog sistema s drvenim apstraktima, s dva manuala i pedalom, djelo poznatog zagrebačkog graditelja iz 19. st. Pavla Pumppa. U Hrvatskoj predstavljaju jedno od najvećih djela iz doba bidermajera. Obnovljene su 1988. godine.

Franjevci su od 1728., pa sve do 1931. godine držali jedinu ljekarnu u ovome kraju, jednu od najstarijih u Hrvatskoj. Današnja ljekarna Kloštra Ivanića nastavlja djelovanje te iste fratarske ljekarne.

Info: Župni ured, tel. 01/2831 400, ivanic-klostar@ofm.hr

Karta

Pronađi rutu prema lokaciji
Otvori navigaciju

Ocjena

Ukupna ocjena

Galerija